7 tips när du ska köpa hus

Ett nytt hem kan förändra ditt livAtt välja vilket hus man ska köpa är ett beslut som får stora konsekvenser. Det är en affär som få gör mer än en eller två gånger i livet. Vad vi väljer för bostad får stor betydelse för livskvaliteten, valet styr hur vi kan organisera livet och vad vi får möjlighet att njuta av i vardagen. Köpet får även stor effekt på de framtida ekonomiska förutsättningarna, inte bara för husköparna utan även deras arvingar. Här går vi igenom några saker som det är viktigt att tänka på inför ett husköp.

Det mest grundläggande

  1. Området är minst lika viktigt som själva huset. Läget är också en av få omständigheter som du inte kan påverka i efterhand.
  2. Låt en fackman besiktiga huset i samband med köpet. På så sätt får du en underhållsplan och möjlighet att bryta köpet i värsta fall om du inte köpt en fastighet med så kallad friskrivningsklausul.
  3. Var objektiv och rationell vid budgivning. Se till att ha säkerhetsmarginaler om det blir en räntehöjning.
  4. Köper du ett hus för mindre pengar än du har och kan låna så har du mer över till framtida förbättringar av fastigheten. Det kan ge mer kvalitet för pengarna än om du köper precis vad du har råd med.

Att tänka på när du går på visning

  1. Bortse från bulldoft och home staging. Visualisera rummen med dina möbler och familjemedlemmar. Är det tillräckligt många och tillräckligt stora rum för just era behov? 
  2. Vad har huset för möjligheter? Hur kan det byggas ut och förbättras? Ett billigt hus kan ha mycket högre maxpotential än en betydligt dyrare fastighet.
  3. Vilka kostsamma investeringar behöver göras i fastighetens basfunktioner? Är avloppet godkänt, är uppvärmningen tillräcklig, är huset dränerat, är taket omlagt och fönstren ompysslade i modern tid? Det är bara några exempel på frågor du bör ställa som avgör hur ekonomiskt huset kommer att vara på sikt.