Ska du köpa nytt boende? Här är 3 tips på vad du ska kolla på när du inspekterar fönstrerna

Visst kan det vara charmigt med gamla, naturligt patinerade, fönster. Men det är inte lika kul när det uppstår fuktskador på grund av eftersatt underhåll. Kvalitén på en fastighets fönster borde därför ha stor effekt på priset eftersom det är väldigt dyrt att köpa nya och ett omfattande projekt att renovera de befintliga fönstren. Det är dock inte alla husköpare som tänker på detta och i den här bloggtexten ska vi förmedla några tips på hur man bedömer om ett fönster är skrotfärdigt eller om det kommer att hålla i många år framöver.

16034687040_f62e4d1748_zGamla fönster kan vara bättre än nya

Vårt första tips är att du ska ta reda på ungefär hur gamla fönstren är. Om de är gjorda i kärnvirke kan de, om de pysslas om, hålla i hundra år eller mer. Fönster från 70-talet är däremot kända för att inte hålla måttet. På senare år har det blivit lite bättre igen. om du behöver köpa nya fönster, spana in Kronfönster.se. Om virket verkar torrt är det naturligtvis billigare att måla om än att köpa nya fönster. Även nymålade fönster kan vara ett stort problem om de inte var torra när arbetet utfördes. I värsta fall har man då kapslat in fukten, det kommer att leda till rötskador.

Det lönar sig att kontrollera fönstren

Nya fönster till en normal villa kan kosta en bra bit över 100 000 kronor och om det inte görs i tid kan även även fasaden ta skada. Det viktigaste när man bedömer hur länge fönstren kommer att hålla är att se om virket under färgen är hårt och utan sprickor där fukt kan tränga in. Har färgen börjat flagna får man vara beredd på ett ganska omfattande ommålningsprojekt men det behöver inte betyda att virket tagit skada, om det är av bra kvalitet. Var noga med att läsa vad som står i husets besiktningsprotokoll om just fönstren, om du inte själv kan göra en bra bedömning.